Noul sau prea mult nou…
By: Iolanda Clenciu
Categorii:
Noul sau prea mult nou…
Mereu la început de an avem noi dorințe, ne propunem multe lucruri, încercăm să facem pace cu propriile noastre așteptări de la propria noastră persoană. Ne dorim să fim mai buni, mai frumoși, mai tineri, sau să părem măcar, mai atenți la noi sau la ceilalți, mai prezenți.
Avem nevoie de nou, mereu, deoarece creierul nostru este structurat să acumuleze, să învețe permanent, să schimbe, să crească, să evolueze. Creierul are nevoie de acțiune pentru a experimenta, de fluxul vieții pentru a crește, de lucruri noi pentru a produce în mod natural dopamina și serotonina. Noul, inovarea în viață este hrană pentru un creier fericit, o minte limpede și un fizic sănătos. Experiența noului este mai ales râvnită în perioada de tinerețe și de maturitate, deoarece atunci este și conștientizată la adevărata valoare. A gusta viața din plin, în adolescență de multe ori se traduce în nesăbuință, dar adultul tânăr știe deja că are nevoie de un nou sănătos, constant și hrănitor.
Putem aduce noul în toate planurile vieții noastre și în toate rolurile pe care le jucăm. Putem acumula noi experiențe făcând diferit unele mici lucruri. Mergi pe un alt drum, admiră un alt peisaj, cumpără de la alte magazine, mergi la alte spectacole, vezi alte filme, cunoaste și vorbește cu oameni noi. Lasă-te surprins și bucură-te de nou în cele mai simple forme la început, dacă ai o rezistență la nou. Sărbătorește micile schimbări, bucură-te de ele cu întreaga ta ființă. Toate noile experiențe te vor transforma, te vor descoperi într-o altă lumină în fața propriilor ochi.
Ne propunem la început de an să schimbăm ceva și în relațiile noastre de iubire. Să îi acordăm partenerului mai multă atenție, sau cuplului, sau să facem o schimbare drastică în cuplu, sau să ne găsim iubirea. Iubirea este cel mai puternic motor de viață, noul în iubire este esențial, chiar și într-un cuplu cu experiență. A aduce noutate mereu în cuplu dă speranță, încredere, face legăturile mai trainice. Fă ceva ce nu ai mai făcut de mult. Mergi cu partenerul într-un loc care vă era drag pe vremuri, sau în locuri cu totul noi. Amintește-ți de când nu ți-ai mai privit partenerul în ochi, fă asta, ține-l de mână, adu noul în cuplu în experiențe simple, care să nu sperie, readu conectarea, blândețea, zâmbetul în cuplul tău. Dacă nu ai un partener, sau o parteneră și îți dorești unul, fă lucrurile puțin altfel decât până acum. Schimbă ceva la disponibilitatea ta, la atenția către celălalt, adu într-un cuplu nou prezență și gesturi mici de candoare, nu este nevoie de eforturi uriașe pentru a aduce noul. O plimbare într-un loc nou, o baie aromată, un joc împreună, o cină romantică pe balcon, acasă, pot fi noi începuturi de deschidere către atenție și împărtășire. Dacă dorești să ieși din relație, nu te teme de nou. Dacă nu ai fost fericit în cuplul tau, nu ai ce regreta. Poți lăsa în urmă ce te-a rănit pentru a construi un nou început.
De asemeni, în rolul profesional ne facem cele mai multe noi propuneri. De la un birou nou, sau un laptop nou, până la un job nou sau proiecte noi. Toate ne aduc bucurie, motivare, concentrare în ceea ce privește noile taskuri, până ne autodepășim, până atingem noul țel. Noile provocări mereu sunt de fapt noi oportunități. Succesul nostru ține de noi și de atenția pe care o acordăm creșterii și inovării permanente în viața noastră profesională. Desigur că asta nu se poate întâmpla în confort și în lâncezeală sau în frica de a acționa altfel.
Ne propunem noi proiecte, încercăm să aducem noul în viețile noastre, dar de multe ori uităm ce nu am terminat. Lucrurile pe care deja ni le mai propusesem sau promisesem candva, poate la alt început de an, și care nu s-au materializat niciodată. Întrebarea este: care este motivul pentru care nu am materializat dorințele anterioare? Care este motivul real din spatele a ceea ce noi credem de fapt ca este acolo? Pote fi multă frică de nou, poate nu găsim resursele necesare pentru asumarea unei schimbări, poate nu este nimeni care să ne susțină, poate nu avem un bun management al timpului sau suficiente cunoștințe pentru a face o schimbare, pot fi mute aspecte de analizat, sau multe motive și motivații în spatele cărora ne putem ascunde, sau poate suntem prea obosiți, prea stresați, sau sunt mult prea multe proiecte începute în același timp. Stiai ca multitasking-ul este un mit? Știai că atunci când ești încărcat cu prea multe lucruri, jonglarea cu ele aduce de fapt mai mult stres si consecința firească va fi eșecul și la renunțarea? Când sunt prea multe de făcut, când presiunea este prea mare, sau când suntem singuri pe un drum, nesusținuți, nevăzuți, crește anxietatea, se reduce creativitatea, se reduce atenția la detalii, nu mai suntem atenți la informațiile importante, uităm lucruri.
Da, noul, noutatea, este de dorit, este benefică, atata vreme cât nu aduce stres suplimentar în viețile noastre, cât provocările noi sunt simple, ușor de atins și aduc satisfacție. Dacă faci o schimbare majoră într-un capitol de viață, nu te grăbi să faci mai multe schimbări majore și în alte roluri în accelași timp. Proiectele mari se sparg în capitole mici și se masterează pe rând, cu bucurie și conștientizare!